neděle 14. září 2014

Jak to všechno začalo

Byl začátek zimního semestru - září 2013. A Nikouš prostě jen tak začala přemýšlet o Erasmu. Mluvila o tom tak často, až nakazila Peťku. A tak se ty dvě prostě rozhodly, že vyrazí do světa :-)

Nejprve jsme vymýšlely, kam se tedy vydáme. Malý problém byl v tom, že zrovna od roku 2014 už to nebyl jen Erasmus, ale ErasmusPlus a tak se veškeré podmínky začaly měnit a s tím i smlouvy se školami v zahraničí. V podstatě až někdy do Vánoc, jsme byly rozhodnuté, že jedeme do Anglie. Kde jinde se totiž naučit dobře anglicky, že? Ale to by nám Anglii nesměli úplně vyškrtnout ze seznamu. Někdy po novém roce k nám dorazil seznam s novými školami, a tak jsme se mohly začít rozhodovat znova.

KDO JEDE NA SEVER - JEDE ZA STUDIEM, KDO JEDE NA JIH - JEDE NA JEDNU VELKOU NEKONEČNOU PARTY :-)

Upřímně, komu by se chtělo do Norska, Finska nebo Švédska? Příroda je tam možná krásná, školy kvalitní, ale ta zima :-( A když už máme někde půlroku žít, tak ať si to užíváme a je nám tam dobře J

Takže se náš výběr docela zúžil - Portugalsko nebo Španělsko.

Zapsat jsme si mohly dvě školy a tak jsme si na první místo napsaly Portugalsko - Lisabon a na druhé Španělsko - Huelvu.

Lisabon jsme upřednostnily z toho důvodu, protože jsme předpokládaly, že tím, že je to hlavní město, tak to tam bude o něco lepší s angličtinou a lépe se nám bude shánět ubytování, ale také jsme počítaly s tím, že tam bude dráž.

Huelvu jsme vybraly proto, že ze všech španělských univerzit, které jsme měly na výběr, byla studenty hodnocena nejlépe, co se týče přístupu k Erasmus studentům, nabídky předmětů v anglickém jazyce .... a .... no dobře .... je u moře a mají tam Primark! A je to venku, to jsou hlavní důvody, proč Huelva!!!

To byl první krok, vybrat kam vůbec chceme jet. Dále jsme musely, tušíme do konce ledna 2014, odeslat přihlášku na Erasmus společně s motivačním dopisem, který měl být dlouhý zhruba na 1 A4 (a měl obsahovat - kdo jsme, co studujeme, kdy chceme na Erasmus vyjet, něco málo o nás, v jakém jazyce chceme studovat, kde chceme studovat a proč jsme si vybraly tu danou univerzitu).

Toto všechno se nám podařilo a přihlášky i s motivačními dopisy jsme v posledním možném termínu odeslaly! Jupííí :-)

Třetím krokem bylo již samotné výběrové řízení - polovina února 2014. Nijak jsme se nepřipravovaly. Jen těsně předtím, jsme si několikrát přečetly naše motivační dopisy a vyrazily. O tom, že jsme přišly mezi prvními, ale na řadu jsme se dostaly asi až po dvou hodinách, jen proto, že jsme měly strach jít hned ze začátku, pomlčíme :-)

První šla na řadu Peťka, která hned všem oznámila, že je za ní její kamarádka, a že rozhodně chtějí jet spolu, a ať se ani nepokoušejí poslat každou jinam - hrdinka :-)

Pohovor probíhal samozřejmě v angličtině, ale víceméně v pohodě. Až na to, že nerozuměla hned prvnímu dotazu, potom na ni začali mluvit španělsky a na závěr naznačili, ať s Portugalskem nepočítáme, protože do Španělska mají více volných míst. Hodně podobný byl potom i pohovor Nikouše :-)

Stres z nás konečně opadl a teď už nám zbývalo jen čekat na výsledky. Buď to vyjde, nebo ne :-)

Slavnostně oznamujeme, že 28. února 2014 nám přišel email, že nás obě na Erasmus vybraly.
(logicky, jinak bychom si asi nezaložily blog o Erasmu :-P)

A my mohly začít plánovat! To je to, co nám jde nejlíp :-D

Tímto ukončujeme první, příšerně dlouhý a nudný článek, ale docela nutný, jelikož bez tohohle všeho by žádný Erasmus nebyl :-)

Tak zatím! – Hasta luego!


Nikouš a Peťka

Žádné komentáře:

Okomentovat