pondělí 6. dubna 2015

Trip to Andalusia - 1. část - Córdoba, Valencie


Córdoba, Valencie

Původně měl být tento článek o tom, jak to tady probíhá, když jdete k lékaři. Ale upřímně … vykašlaly jsme se na to a raději vám popíšeme, jak jsme si užily Semana Santa – Velikonoce J

Španělé si na tomto svátku velmi zakládají, a tak se nám poštěstilo mít celý týden prázdnin. A jak jinak toho využít než cestováním :-)

Někteří z vás možná vědí, kde všude jsme byli, a pro ty co nevědí, píšeme článek. To, co všechno předcházelo našemu výjezdu, ani nebudeme psát, jelikož to byly boje jako blázen. Česko vs. Polsko – kdy jet, kam jet, kde spát a kde nespát, no raději nemluvit. Ale na konec to všechno dopadlo na jedničku (jelikož většinu výjezdu naplánovali Čecháčci) a v sobotu 28. března 2015 jsme se vydali na výlet po Andalusii.


V poměru 6:3 ve prospěch Poláků a dívčin jsme se měli sejít v 9 hodin ráno na vlakovém nádraží, kde jsme vyzvedávali auto. Pochopitelně jsme se tam sešli až v 10 a mohli jsme vyjet.

Naše trasa byla následovná:
Huelva – Córdoba – Valencie – Murcia – Almería – Granada – Málaga – Ronda – Gibraltar – Huelva



Asi po 2 hodinách cesty jsme se ocitli v krásném městě CÓRDOBA, kde jsme jako první navštívili Alcazar a jeho zahrady (vstupné pro studenty 2,25 eura). O památkách jako takových se moc rozepisovat nebudeme. Přiložíme odkazy, pro ty, co to zajímá, aby si o každé mohli něco počíst a stejně vás asi nejvíc zaujmou fotky J Poté jsme se podívali k Mezquitě, kde někteří šli dovnitř a některým přišlo 8 euro za vstup dost a tak šli raději na oběd. Ochutnali jsme největší Tortillu de patatas ve Španělsku (i když, kdo ví, zdálo se nám, že všude kde jsme byli, bylo všechno největší a nejlepší). Zašli jsme si na zmrzlinu, prošli se po Starověkém římském mostě a po 3 hodinách strávených v Córdobě jsme opět nasedli do auta a vydali se na cestu do VALENCIE.










Měli jsme před sebou zhruba 550 km plných hudby, zábavy, spánku, jídla, focení apod. Kolem 9 hodiny večer jsme přijeli k hostelu a šli se ubytovat.

Víte, jak se říká, že Poláků je všude dużo (= hodně)? (1. lekce „Polsky snadno a rychle“) Tak ani v hostelu tomu nebylo jinak. Hned na recepci nás přivítala milá slečna – Ewa, Polka, pro změnu J Všechno proběhlo bez problému, pokoj jsme měli připravený, každý zaplatil 16 euro (za 2 noci) a šli jsme se ubytovat.

Hostel jsme vybíraly my dvě, takže byl samozřejmě zajebisty (= úžasný). Opět jsme měli noclehárnu pro 10 lidí, ale tím, že nás bylo 9, bez problému jsme ji využili a nikoho dalšího už nám tam nešoupli. Koupelny byly společné pro celé patro, zvlášť muži/ženy. V každé koupelně byly 4 sprchy a 4 záchody, takže super. Zároveň jsme měli dole kuchyňku, ve které jsme si mohli vařit své vlastní jídlo. Také malý bar a stolní fotbálek. Prostě to bylo celé zajebiste a odkaz na hostel je tady. Doporučujeme a dáváme 10 hvězdiček z 10.

Večer jsme byli już (= už) všichni hodně zmęczeni (= unavení), tak jsme jen hodili sprchu a šli spát. Poláci teda pořád mluvili o partyparty, ale my jsme řekli NE!

Ráno vstávačka asi v 10, zrobili (= to snad každý rozumí) jsme si kanapky (= svačinu) a vyrazili jsme omrknout Valencii, na kterou jsme si nechali celou neděli. Centrum Valencie není moc velké, a tak jsme jej bez problému mohli projít pěšky. První zastávkou bylo Město umění a věd, které nám zabralo asi nejvíc času, jelikož bylo na okraji města, zbytek památek se ale nacházel v centru a tak už to byla rychlovka. V Moderním městě jsme se hezky prošli, nafotili fotky, natočili videa, někteří z nás si zapádlovali na loďkách a pokračovali jsme k Plaza de Toros (která zlehka připomíná Colosseum v Římě, ale to možná jen nám). Díky Semana Santa se v tomto muzeum zrovna odehrávaly nějaké tradiční zpěvy a tance. Měli jsme tudíž možnost omrknout, jaké jsou jejich lidové kroje apod.









Potom nás už dohnal hlad a tak jsme zasedli na tapas, každý za 5 euro, které upřímně za moc nestálo, ale tak, né všechno nám muselo vyjít, že :-)


Po tapas jsme se přesunuli na tu nejlepší zmrzlinu, kterou jsme za celý trip po Andalusii ochutnali. A zvláště Honzuša bude nejspíš na příchuť Kinder Bueno vzpomínat ještě dlouho :-)


Potom už následovaly jen nějaké kostely, fontány, sochy, katedrály, radnice, náměstí apod. (samozřejmě ty nejlepší, největší, nejmenší, nejstarší, nejnovější v celé Hiszpáni = Španělsku) :-) Na závěr všeho nás čekala brána Torres de Serranos a mohli jsme se vydat zpátky do hostelu. Ještě jsme si nakoupili nějaké jídlo a šli odpočívat.







Hujerovi na dovolené :-P
Celkově byla Valencie moc hezká, trochu připomínala Barcelonu (opravdu jen trochu), ale při našem cestování nás čekala města, která nás dostala ještě mnohem víc :-)

Večer jsme si uspořádali takový miniturnaj ve stolním fotbale, zahráli jsme si karty, něco málo popili a šli spát.

Jen tak pro zajímavost, kdyby vás zajímaly výsledky miniturnaje ve fotbálku, zde jsou 3. nejlepší týmy:

1. místo Honzuša + Peťka - 5 výher : žádná prohra
2. místo Nikuša + Ania – 4 výhry : 1 prohra
3. místo Tomek + Justuš – 3 výhry : 2 prohry

Další den byl náročný, jelikož nás čekala Murcia, Almería a přejezd do Granady, ale o tom až příště J

Hasta luego guapos!


Nikuša a Peťka

Žádné komentáře:

Okomentovat