pátek 13. března 2015

Barcelona - krok za krokem - 2. DEN - Gaudí

Den 2 – "Den s Gaudím"

Gaudího najdete v Barceloně úplně všude. Od restaurací, které jsou po něm pojmenované, až po zapadlé stánky se suvenýry. Co se ale na Barceloně podepsalo Gaudího rukopisem nejvíce, jsou jeho architektonické budovy.

Již od rána nám počasí opravdu přálo a my se jako první vydaly ke Casa Batlló. Dům patří mezi památky UNESCO a vypadá už z dálky úžasně. Na budově jsou lebky a střecha vypadá jako kůže hada. Kde jinde tohle uvidíte? Dále jsme pokračovaly k dalšímu domu, tentokrát Casa Milá. Tento dům je taktéž v secesním stylu a patří mezi památky UNESCO. Zajímavostí je, že to je poslední Gaudího stavba před Sagradou Familií. Česky se tomuto domu říká Dům z kostí. Vypadá opravdu skvěle, a přístupné by mělo být jen první patro, zbytek jsou luxusní byty. Tomu teda říkáme pořádný luxus! Ani do jednoho domu jsme nešly dovnitř, ale určitě to může být super zážitek. Vstupné by mělo být okolo 8 euro.




Naší další památkou byla Sagrada Familia. Pokud zavítáte do Barcelony a máte opravdu jen omezený čas na její prohlídku, Sagradu rozhodně nesmíte vynechat. Jedná se o další stavbu, která nás naprosto ohromila, a bylo jasné, že ať je vstupné jakékoliv (v podstatě jakékoliv), půjdeme se podívat dovnitř. Jelikož jsme chtěly před touto stavbou pěknou fotku, požádaly jsme kolemjdoucí, jestli by nás nevyfotili (samozřejmě nám výběr vhodného kandidáta, který nám foťák neukradne a ještě se mu fotka podaří, tak jak my chceme, zabral nějaký čas). Očividně jsme ale nevybíraly dostatečně dobře, jak můžete vidět na pár fotkách. Foťák sice neukradly, ale ty fotky :-( No posuďte sami – poznali byste, že stojíme před Sagradou? Podle nás, když už stojíme před tak významnou budovou, měla by tam být celá a jde spíše o ni než o nás :-)







Po focení jsme si vystály frontu na lístky a šly se kochat. Cena lístků pro studenty byla 13 euro, běžný lístek mezi 15 – 18 euro. Je zde taky možnost zakoupit si lístek, vyjít na jednu z věží Sagrady a mrknout na výhled, ale bohužel, při naší návštěvě, byla věž zavřena. Trošku nás to mrzelo, ale rozhodně se nezměnil náš názor na celou Sagradu. Hned jak jsme vstoupily dovnitř, padla nám brada dolů a tak jsme ji i celou prošly - s otevřenou pusou. Absolutně se nedá popsat, jaká to byla nádhera. Máme nějaké fotky, i videa, takže až bude čas, nějaké video sestříháme, ale věřte, že to bude nic oproti tomu, jako když si tam zajedete a uvidíte vše na vlastní oči. Maximálně doporučujeme!

Zároveň je dobré říct, že všechny peníze vybrané za lístky jdou dále na výstavbu Sagrady Famílie. Je obrovská škoda, že stále ještě není dostavěna, ale slíbily jsme si, že až bude (předpoklad je v roce 2026), tak si tam zase zajedeme. Takže všichni šup, šup do Barcelony, přispět na výstavbu, ať si takový výlet můžeme udělat třeba i dřív :-)






Ze Sagrady jsme si zašly na oběd a vydaly se do Parku Güell, který se nachází docela kus od centra a taky trochu na kopci. Jelikož počasí nám opravdu přálo, vedro bylo jako prase, nemohly jsme se dočkat, až tam budeme. Po pro nás nadlidském výkonu jsme se vyšplhaly do parku, odkud byl opravdu nádherný výhled na celou Barcelonu <3 Prošly jsme se parkem a chtěly zavítat k „lavičce poseté mozaikou,“ u které mají všichni super fotky a hrozně se to hodí na Instagram, ale bohužel tam bylo vstupné, s čímž jsme moc nepočítaly. Bylo to 8 euro, ono to sice není moc, ale v podstatě jen za fotku se nám to úplně moc dát nechtělo. Také jsme mohly vidět muzeum Gaudího, které je zbudováno v jeho domě, ale řekly jsme si ne! :-(

Tady přichází další tip. Pokud máte hezké počasí, raději si kupte lístky sem, dle našeho názoru to bude příjemnější a zajímavější než Mořské akvárium za 18 euro (pokud jste nečetli předchozí článek, kde se o něm zmiňujeme, tak tady).





Poté, co se z nás staly velké fotbalové fanynky, chtěly jsme také zavítat do Nou Campu – fotbalový stadion Barcelony. Takže jsme naskočily na metro a jely. Po asi 15 minutách jízdy jsme se ocitly na místě a to je asi tak náš největší zážitek z Nou Campu – to, že jsme konečně mohly 15 minut sedět a nemusely chodit! Protože pochopitelně, abychom viděly víc než jen betonovou budovu, musely bychom si koupit lístky dovnitř (cca 20 euro), ale zase takové fanynky nejsme, takže jsme to oželely :-) Peťa si teda až do poslední chvíle myslela, že potká Ronalda, ale ani to se nestalo :-( Až potom se dočetla, že na Ronalda je v trochu špatném městě (Ano, Real Madrid, né FC Barcelona!). Což ale znamená, že tady šance na setkání stále je, jelikož Madrid plánujeme v květnu :-)

Už tady jí něco s tím Ronaldem nesedělo :-/



Na závěr dne jsme zavítaly na zmrzlinu. Na jiném blogu jsme se dočetly o zmrzlinárně Eyescrem and friends. Přejely jsme tedy zpátky do centra města, našly zmrzlinárnu, kde nás mimochodem obsluhovala velmi milá slečna, Češka, která je v Barceloně už rok a studuje tady španělštinu. Tato zmrzlina se od běžných liší tím, že si můžete vybrat z velkého množství toppingů, potom zvolíte příchuť zmrzliny, která není točená, ani kopečková, ale nasekaná! a potom vám na ni hodí cukrové oči a je to – 4,6 euro v čudu. Ale co, jsme na dovolené, v Barceloně, sedíme v přístavu, hřeje sluníčko a my si užíváme života :-)





Den jsme zakončily kávou/čokoládou v Costa Coffee a utahané se vydaly zpátky na hostel. Před sebou máme poslední den v Barceloně a poté už přelétáme do Paříže :-)



Hasta luego!



Nikouš a Peťka

Žádné komentáře:

Okomentovat