středa 11. března 2015

Barcelona – doprava, ubytování


Konečně Vám přinášíme velmi očekávaný článek o našem tripu do Barcelony a Paříže.
Jelikož jsme na cestách strávily celkem 7 dní, viděly jsme spoustu zajímavých míst a zažily mnoho zážitků, rozhodly jsme se, že pro větší přehlednost rozdělíme naše výletování do více článků.

V prvním článku se zaměříme na to, jak se do Barcelony dostat, jakou dopravu zvolit z letiště, po Barceloně a jak z ní pohodlně a co nejlevněji odcestovat a také tip, kde se ubytovat J

Začneme pěkně od začátku – letenky jsme si koupily zhruba měsíc a půl dopředu – tudíž v půlce ledna. Jednosměrná letenka Sevilla – Barcelona s příručním zavazadlem nás vyšla na 21 euro (všechny částky budou uváděny za osobu) se společností Ryanair.

Cestu do Sevilly jsme zvolily opět s BlaBlaCarem – 5 euro. Vezl nás sympatický pán, kterému jsme hned na začátku sdělily, že nemluvíme španělsky a tak s námi celou cestu nepromluvil ani slovo. Ale dopravil nás tam, kam měl, a tak jsme byly spokojené. V Seville jsme měly ještě dost času, tak jsme si zašly na kávu/džus a poté se vydaly dalším autobusem z Plaza de Armas už na letiště (cena autobusu - 4 eura). Jelikož jsme jely zrovna v dopravní špičce, cesta trvala místo 20 minut skoro hodinu.

Kontrola na letišti byla bez problému, a tak už se jen čekalo na otevření brány a odlet. Bohužel asi 30 minut před odletem nám bylo oznámeno, že máme dvě hodiny zpoždění. Nedalo se nic dělat a místo očekávaného odletu 19:15 jsme odlétaly až v 21:05. Let proběhl v pořádku a zhruba o půl 11 jsme se ocitly v Barceloně. Naskočily jsme na první autobus, který jsme viděly a ten nás odvezl do centra města (5,90 euro).

Po 20 minutách jsme se ocitly na Plaza de Espana, která nás ohromila, a už v tu chvíli nám bylo jasné, že Barcelonu jen tak nějaké město nepřekoná J Trochu jsme pobloudily, dostaly se na metro, kde jsme si koupily jednosměrnou jízdenku (2,2 eura) a vydaly jsme se směr náš hostel. Když jsme vylezly z metra, chtěly jsme se zeptat na cestu, ale nikde nikdo, jen zaměstnanci z restaurací, kteří pomalu zavírali. Naštěstí jsme našly nějaký menší obchůdek, jehož majitel mluvil anglicky a tak nás navedl správným směrem k našemu hostelu. Tam byla velmi milá obsluha, která nám sdělila veškeré potřebné informace pro ubytování, dala mapku a my se mohly jít ubytovat.

Co se týče hostelu maximálně doporučujeme - http://holahostal.com/ - který jsme si našly přes www.booking.com

Jedná se o moderní hostel, v centru města, s příjemným personálem. My jsme chtěly co nejvíce ušetřit a tak jsme si zamluvily dvě postele v 16 lůžkovém ženském pokoji. Celkově nás každou vyšlo ubytování se snídaní na 44 euro za 4 noci a to se vyplatí J

Upřímně je 16 lůžek docela hodně, ale věděly jsme, že v hostelu budeme stejně jenom přespávat. Navíc je to výborná možnost k seznamování se s novými lidmi (ale nesmíte to vychytat tak jako my a mít hned vedle sebe Polky nebo Rusky J ).

Co se týče snídaní, také naprostá spokojenost. Podávaly se každé ráno od 7 do 10 hodin. První den jsme byly unavené a tak jsme vstávaly až v 9 hodin – přišly jsme na snídani a tam už nic kromě sušenek, corn flakes a mléka nebylo. I přes to jsme si ale vybraly a další den už raději vstávaly dřív, abychom snídaně stihly. Každé ráno byly připraveny toastové chleby, máslo, marmelády, Nutella, šunka, sýr, musli, cornflakes, mléko a sušenky. A na pití džusy, káva s mlékem, bez mléka, kakao, čaj nebo voda. Tudíž vybrat si mohl opravdu každý.

Po snídani jsme si ještě na chvíli lehly a každý den něco málo před 10 jsme vyrážely. Ke většině důležitých památek se dá dorazit pěšky. Jelikož jsme měly na Barcelonu 3 celé dny a všechno jsme si dobře naplánovaly, nebylo zas až tak kam spěchat, a tak jsme opravdu každý den hodně chodily. Když už jsme ale potřebovaly někam přejet, jako dopravu jsme zvolily metro a koupily jsme si lístek za 10,2 eura. V ceně tohoto lístku bylo 10 jízd a mohlo jej využívat více osob. Takže 5 jízd nám každé bohatě stačilo a na nějakých pár přejetí metrem se to rozhodně vyplatilo.

V sobotu jsme z Barcelony odlétaly brzo ráno – 6:15. Tudíž z hostelu jsme musely odjíždět již něco málo po 4. Měly jsme perfektně naplánovanou cestu – JENOMŽE! to bychom nebyly my, aby se něco nepokazilo. O tom ale až v dalším článku. Jen co se týče finanční stránky – musely jsme dát 10 euro za taxi a nechat se zavést na Plaza de Espana a odtamtud autobusem až na letiště (2,15 euro), na který mimochodem platila i původní jízdenka na 10 jízd, kterou jsme si zakoupily.

VELKÝ TIP!!!
 Pokud přiletíte do Barcelony a budete se chtít dostat do centra nebo zpátky – vyhněte se autobusu s názvem Aerobus. Pokud máte trochu času, porozhlédněte se po autobuse číslo 46. Jedná se klasickou MHD a ušetříte kolem 7,5 eura J

Prozatím asi tak.
Další článek by měl být přidán zítra a v něm se dozvíte, co všechno jsme viděly nebo neviděly a jak jsme si celkově Barcelonu užily J

Hasta luego guapos!

Nikouš a Peťka



Žádné komentáře:

Okomentovat