neděle 23. listopadu 2014

Lisabon a něco o tom, jak nám došla teplá voda, čisté oblečení a stejně jsme odjely

Ahoooj!!!



Po docela dlouhé době se opět hlásíme z našeho studijního pobytu :-) Jak už někteří z Vás vědí, tak jsme se rozhodly si to tady prodloužit, protože why not, že? Je nám tady dobře, doma nás čeká tak akorát bakalářka, tak proč si to tady o půl roku déle neužít, když máme tuto možnost :-)

A protože tady jenom nepaříme a nestudujeme, ale taky občas cestujeme (no dobře, byl to náš první větší výlet, ale my se polepšíme), tak jsme se rozhodly, že Vám o tom, jak jsme se měly, něco napíšeme :-)

Ale než začneme se samotným výletem, tak se taky musíme pochlubit, jak fajnově jsme se měly před odjezdem.

Minulý týden tady nebylo zrovna nejhezčí počasí a docela často pršelo, takže nás ani nějak moc nenapadlo prát prádlo, protože by stejně neuschlo. A tak jsme braly zásoby ze skříní, dokud nepřišel čtvrtek (den před odjezdem) a my zjistily, že nemáme čisté oblečení na náš víkend plný zážitků. Venku bylo příšerné počasí a v bytech už je taky docela chladno, takže i kdybychom si ráno vypraly, stejně by to neuschlo. A tak nám nezbylo nic jiného než naběhnout do našeho milovaného Primarku a zbytečně utratit pár kaček za nové oblečení, které jsme vůbec nepotřebovaly. Výborný začátek!

Dále, jak už jsme psaly, žijí tady sto let za opicemi a používají plynové bomby na ohřev vody. Skoro dva měsíce se nám dařilo vyžít s jednou bombou, takže bylo jen otázkou času, kdy v ní dojde plyn. Co myslíte? Nedošla nám den před odjezdem teplá voda? No.... došla! Takže super rychlá studená sprcha byla nutností.

Nedá se nic dělat, ráno odjíždíme, ohřejeme se v hostelu :-)

V pátek máme sraz v 9 hodin u školy. Jediní, kteří přišli na 9, byli Češi, Slováci, Poláci a Rumuni. Zbytek lidí se tak nějak sešel až kolem půl 10 a odjezd byl těsně před 10. Klasika!

Cesta autobusem byla fajn, trvala něco přes 4 hodiny a hned po přejetí hranic jsme poznali, že to už není naše staré známé Španělsko, ale Portugalsko, kde už od samého začátku byla překrásná příroda. Konečně nejenom palmy a písek :-)

Po příjezdu do Lisabonu jsme se šli ubytovat do moc hezkého hostelu - http://www.equity-point.com/es/albergues/equity-point-lisboa/general-information.html - vřele doporučujeme pro kohokoliv, kdo by chtěl jet na pár nocí do Lisabonu. Krásné pokoje, čisto, milý personál, recepce 24 hodin denně, v centru města a snídaně v ceně.

Takže po ubytování jsme znova naskákali do našeho autobusu a jeli se podívat na Belém, Klášter sv. Jeronýma a hoodně zdálky taky na Most 25. dubna a na sochu Cristo-Rei. Což nás dost mrzí, jelikož zrovna tyhle památky (nebo symboly Lisabonu, jak chcete :)) jsme chtěly vidět zblízka. Ale bohužel.

Když jsme přijeli na místo, měli jsme asi hodinu rozchod a potom sraz, že se půjdeme někam společně podívat po památkách. Jelikož jsme Češky, tak jsme si na celou cestu nabalily svačinku, a tak se nám nestalo to, co ostatním 96 spolucestujícím, že je přepadl nepřekonatelný hlad. Tudíž ve svém volnu se všichni kromě nás vydali do McDonaldu a my si mezitím mohly udělat krásné fotky.

Po hodině jsme se sešli, prošli s ostatními všechno, co už jsme viděly, i když oni toho zas až tak moc neviděli, jelikož se setmělo a začala parádní bouřka, takže jsme se rozutíkali do autobusů a odjeli. Jak už to tak bývá, tak se 4 nadšenci ztratili, na což jsme přišli až po nějaké době a tak dva autobusy s 96 lidmi jezdili po Lisabonu a hledali ostatní :-) Po hodině se všichni shledáváme, odjíždíme do hostelu a kolem půlnoci odcházíme na nějakou velkou párty do centra.

Party pro nás byla uspořádána v asi nejdražším klubu, který v Lisabonu našli. Jen při vstupu do klubu byla kontrola horší než na letišti. Ukazovat kabelky, projít scanerem atd. No, takže jsme se tam podívali, zašli si tam na záchod a asi po 15 minutách všichni odešli jinam.

V sobotu ráno byl sraz v 10 hodin a šlo se na památky. Klasicky se vycházelo v 11. Přišli jsme na tramvajovou zastávku, ze které se mělo jet na Hrad Sao Jorge. Tramvaj byla malinká a jezdila asi každých 30 minut. Tak se 40 z nás rozhodlo jít na hrad pěšky. Dorazili jsme tam asi za 20 minut a čekali na ostatní. Čekali a čekali a čekali. Nakonec se po asi 2 hodinách objevil zbytek naší výpravy s tím, že si zašli ještě na kafe ... Bez komentáře raději.

Nálada mezi všemi byla na bodu mrazu. Prošly jsme si hrad a potom jsme se rozhodly, že si zbytek Lisabonu raději projdeme samy. Viděly jsme Kostel bez střechy a Obchodní náměstí, nakoupily jsme suvenýry, zašly si na oběd, potom na kafe a byly jsme spokojené.

V neděli ráno byl sraz v 9 hodin a odjížděli jsme z hostelu do městečka Sintra. Pochopitelně jsme vyjeli v 10 (né, nevymýšlíme si to!). Sintra je malé městečko, které je zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Jednalo se o obrovské rozlehlé parky plné různých historizujících staveb. Za parky je celé Sintranské pohoří, které se táhne vlastně až k moři. Vyšplhali jsme na jeden z kopců, prohlédli jsme si krásný výhled a zároveň jsme si prošli Palácio Nacional da Pena. http://www.peacetour.com.tw/images/Product_Page/Europe/Portugal/Palacio%20Nacional%20da%20Pena.jpg

Když už jsme byli dostatečně promrzlý, šli jsme se připojit k ostatním a čekat na autobus, který nás sveze k našemu autobusu do Huelvy. To by se ale nesměl nikdo údajně ztratit a 4 ostatní je šli hledat. Po dalším čekání jsme zjistili, že se nikdo neztratil a mohli jsme konečně odjet.

I přes pár nějakých problémů a stálé čekání na nic jsme si výlet moc užily a těšíme se až zase někam vyrazíme :-)

Hasta luego!

Nikouš, Peťka a Andy

























1 komentář: