pondělí 22. června 2015

Shrnutí Erasmu 2014/2015 v Huelvě

Tak je to tady. Za týden odlétáme ze slunného Španělska. Po 10 měsících se nám blíží konec Erasmu, a tak jsme se rozhodly pro malé shrnutí.

Jen tak pro začátek, co se u nás ted děje?

Pomalu, ale jistě balíme kufry. Jelikož přece jenom 10 měsíců je dost a za tu dobu jsme tady nastřádaly nějaké věci. Upřímně, s takovým množstvím, které máme, by nás asi žádná letecká společnost nevzala. Tudíž jsme hledaly jinou variantu, jak poslat věci domů a našly jsme si společnost ecoparcel, která si pro kufry přijede až před dům a zároveň vám je doveze až před dům. Zatím nemůžeme říct, jestli tuto společnost doporučujeme nebo ne, protože kufry máme stále doma, ale doufáme, že vše proběhne v pořádku.

Dále – zkoušky máme za sebou. Taky nevíme, jestli úspěšně nebo ne, protože oni si tady na nějaké termíny, dokdy musejí oznámit výsledky, moc nehrají, ale snad jsme to aspoň na minimální počet bodů zvládly.

Tím se dostáváme k tomu, že spousta lidí tvrdí, že když jsi na Erasmu ve Španělsku, zkoušky buď neděláš vůbec, nebo jen tak, aby se neřeklo. V našem případě to ale rozhodně nebyla pravda. Kredity jsme nedostaly jen tak za nic, nebo jen za docházku. Ano, s některými učiteli se dalo domluvit, že například nevadilo, pokud jsi měl o jednu absenci víc, než bylo povoleno, například kvůli tomu, že jsi někde cestoval, ale to je asi tak vše. Jen ti, kteří potřebovali odletět dřív, než byla některá zkouška, tak jim učitelé navrhli dřívější termíny, ale to taky neplatilo u všech. Jedna kamarádka se třeba musela vracet do Polska, kvůli zkouškám tam, a potřebovala odletět dřív. Ve všech předmětech dělala zkoušky dřív, kromě jednoho. Učitelka jí prostě řekla, že ne a musela si kupovat novou letenku na pozdější termín, takže asi tak.

Snad jedinou výhodou bylo to, že jsme měly jen 5 předmětů, což pro nás byla úleva, jelikož normálně na výšce jich máme za semestr 10 a více. Takže jen abyste si naivně nemysleli, tak jako my, že dostanete kredity za nic. Byla to makačka, odevzdávaly jsme různé práce, musely jsme tam chodit! a učit se na zkoušky, stejně jako doma ☺

A co děláme poslední týden?

Nic! Užíváme si krásných slunečných dnů, jezdíme na pláž, chodíme na rozlučkové večeře a prostě finišujeme. Je tady +/- 35°C, takže se stejně ani nic jiného dělat nedá.

A jestli se těšíme domů?

Ano! Přece jenom 10 měsíců je docela dlouhá doba. Sice jsme si tady svými pány, děláme si, co chceme, a staráme se samy o sebe, ale přece jen, doma je doma ☺ A i když to může znít neuvěřitelně, těšíme se na nějaký ten řád, anebo prostě na věci, které jsou u nás běžné a nám tady chybí. Třeba že…


  • když jdete do školy, tak víte, že ta přednáška bude (i když si z celého svého srdce přejete, aby nebyla), a nevstávali jste zbytečně,
  • víte, kdy a kde bude nějaká zkouška,
  • vám učitelé musejí zaslat výsledky zkoušek do 5 pracovních dnů a ne 5 měsíců,
  • když se s někým domluvíte na sraz v 7 hodin, přijde v 7, ne v 9,
  • budete chodit na večeři v 6 a ne o půlnoci,
  • když si budete chtít po škole nebo po práci něco zařídit ve městě, můžete, protože tam nebude siesta a všechno bude otevřené,
  • když se v neděli rozhodnete usmažit na oběd řízky, nemusíte na to myslet dopředu a můžete si je zajít koupit dopoledne, protože prostě obchod bude otevřený,
  • když si budete chtít zapnout teplou vodu, nemusíte zapínat karmu a čekat až se voda ohřeje,
  • když vám v zimě bude zima, můžete si zatopit, protože prostě doma máte topení,
  • se vám nestane, že vám po bytě poleze šváb! (naštěstí jen jeden, ale to značí, že je čas odjet).

Ale jinak je tady hezky a Erasmus, klidně i ve Španělsku, všem vřele doporučujeme! Je to zkušenost k nezaplacení. A když bychom měli vypíchnout jen něco málo, co díky tomu získáte?

Poznáte spoustu nových lidí z celého světa – my třeba od Ekvádoru až po Taiwan. Poznáte úplně novou kulturu a třeba jako my, si začnete vážit trochu víc Česka nebo naopak se zamilujete do Španělska. Osamostatníte se. Zlepšíte si angličtinu. Pokud se zapíšete do jazykového kurzu, za 10 měsíců dosáhnete úrovně A2 a výš (a pokud máte na střední škole 2. jazyk, tak víte, že tam musíte na takovou úroveň studovat 4 roky!). A kde jinde se lépe naučit cizí jazyk než přímo v té dané zemi.

A jak jsme si tedy Erasmus užily?

Pokud jste nás četli od začátku, tak to nejspíš dobře víte, pokud ne, tak jen tak ve zkratce. První semestr jsme si užívaly opravdu hodně. Párty sem, párty tam, alkohol tekl proudem, vyspávaly jsme do 3 do odpoledne a pak šly zase na párty. Stále jsme byly v kontaktu s ostatními Erasmus studenty a prostě jsme žily Erasmus životem.

Ve druhém semestru jsme se hodně uklidnily. Upřímně jsme neměly moc zájem nějak se bratříčkovat s novými Erasmus studenty a tak by to mohlo vypadat, že druhý semestr nestál za to tady být, ale opak je pravdou. Zaměřily jsme se na cestování a v podstatě veškeré naše finance jsme utratily za výlety. Ale myslíme si, že lépe jsme je investovat nemohly. Viděly jsme opravdu spoustu míst – Tenerife, Lisabon, Sevilla, Gibraltar, Malaga, Ronda, Granada, Córdoba, Almérie, Murcia, Valencie, Barcelona, Madrid a Paříž.

Pomalu, ale jistě už je po všem a my se vracíme zpátky. Byl to úplně jiný rok života, než si kdokoliv dovede představit a my jsme rády, že jsme přemohly strach a rozhodly se vycestovat. Je pravdou, že právě v tuto dobu už jsme mohly být Bc. Nikola Řehová a Bc. Petra Šťastová, ale my si studium o rok prodloužily a tak snad příští rok. Ale co, nic nám neuteče ☺  A takovou možnost, jakou studium na vysoké škole nabízí, by byla škoda nevyužít.

Z ČR jsme odjížděly s tím, že jsme španělsky neuměly vůbec nic. Ani ahoj, ani děkuji. Začátky byly náročné, ale zvládly jsme to. Jsme zářným důkazem toho, že i takové dvě trubky jako jsme my, se v zahraničí neztratí. Takže pokud máte tuto možnost a nevíte, jestli vyjet – za nás říkáme ROZHODNĚ ANO!

A s naším Erasmem nejspíš končí i blog. I když nás psaní hodně baví, tak moc nevíme, o čem bychom psaly v „normálním životě“. Minimálně ale naše společné cestování nekončí, takže až se zase někam vydáme, tak pro vás možná nějaký ten článeček se spoustou rad a tipů, zase sesmolíme ☺

Doufáme, že vás naše psaní bavilo a třeba jste aspoň na chvíli měli pocit, že jste tu s námi a díky fotkám jste se podívali na spoustu míst ☺

My si jdeme užít poslední dny na pláži a 30. 6. se vidíme (s některými :-P)

AHOOOOOOOOOJ

Nikuša a Peťka

1 komentář:

  1. Ahoj, už delší dobu listuji vaším blogem, nesledovala jsem ho tehdy pravidelně, spíše teď zpětně, potom, co jsme se také dostala na Erasmus do Huelvy. Blog je vážně super, máte to skvěle napsané a díky němu se těším ještě více :-) Mohla bych mít případně nějaké dotazy? Měla jsem tam sice nějaké spolužáky, ale kluky, ti neví všechno :-D Mějte se hezky, Katka!

    OdpovědětVymazat